Browservervuiling

Ook last van hinderlijke meldingen in het berichtencentrum?

Websites hebben tegenwoordig de mogelijkheid om je te vragen of je meldingen (notificaties) wilt ontvangen. Dat gebeurt door middel van een klein venster boven in je browser, waarin je bijvoorbeeld op Ja (Toestaan) of Nee (Weigeren) kunt klikken. Veel mensen hebben helaas niet door wat voor vervelende gevolgen dit kan hebben. Zo kun je een computervirus oplopen, persoonsgegevens prijsgeven of geld kwijtraken.

Een deel van deze websites maakt zich namelijk schuldig aan oplichting. Als ze eenmaal toestemming hebben gekregen, sturen ze je allerlei berichten om je te overtuigen dat je computer onveilig of geïnfecteerd is, terwijl dat niet het geval is. De meldingen komen rechtsonder in het berichtencentrum van Windows tevoorschijn. Omdat je hier zelf (bewust of onbewust) toestemming voor hebt gegeven, zal dit ook niet geblokkeerd worden door een antivirusprogramma of een adblocker. De oplossing die ze bieden, veroorzaakt juist meer vervuiling of andere problemen.

Er zijn meerdere manieren waarop deze oplichters te werk gaan en de meldingen kunnen erg overtuigend en opdringerig zijn. Ze proberen je bijvoorbeeld wijs te maken dat het nodig is om een betaling te doen, om je persoons- of betalingsgegevens in te vullen of om een programma te installeren. Doe dit dus beslist niet en neem bij twijfel contact op met onze helpdesk.

Hierboven twee voorbeelden waarin toestemming wordt gevraagd door op Ja of Nee of Toestaan of Nooit toestaan te klikken.

Als je PC-Safe Gold hebt, kun je gratis bij ons terecht om de meldingen door 1 van onze medewerkers uit te laten schakelen. We passen de instellingen dan zo aan, dat de meldingen zich niet opnieuw kunnen opdringen. Als je liever zelf de instellingen aanpast, dan kun je ook onze handleidingen gebruiken: